Hyppää sisältöön

Yleistä kiinteistöstrategiasta

Kiinteistöstrategiaa tarvitaan varmistamaan, että kiinteistöihin ja niiden kunnossapitoon sidotut resurssit  ovat tasapainossa seurakuntayhtymän käytettävissä olevien resurssien kanssa. Jos kustannukset nousevat  liian korkeiksi, on olemassa vaara, että se vaikuttaa seurakuntien toimintaan epätarkoituksenmukaisella  tavalla. Kun tiloja on oikea määrä, saatavilla olevat resurssit on helpompi kohdistaa niin, että tilat voidaan  pitää tarkoituksenmukaisessa kunnossa. 

Kiinteistöstrategian perusperiaatteet ovat seuraavat: 

  • Kirkot ja kappelit muodostavat seurakuntien toiminnan perustan, ja kaikki kirkot ja kappelit  säilytetään riippumatta käyttöasteesta. Kirkkojen ja kappelien kunnossapito ja hoito on tärkeää. 
  • Muiden toimitilojen määrää mukautetaan nykyisen toimintatason perusteella siten, että tilat voidaan pitää annetuilla resursseilla tarkoituksenmukaisemmassa kunnossa kuin aiemmin.  
  • Omaisuudesta luovutaan tarvittaessa, ja tämä pääoma voidaan investoida uudelleen 
  • Sijoituskiinteistöistä, joilla on suuri korjausvelka tai pieni tuotto, luovutaan.

Seurakuntayhtymän omistamien kiinteistöjen korjausvelka on suuri ja on sellaisenaan suuri haaste.  Kiinteistökanta on laaja, ja kiinteistöjen aiempi kunnossapito ja hoito on ollut osittain puutteellista. Tällä  hetkellä Paraisten seurakuntayhtymän korjausvelan arvioidaan olevan vähintään 7 miljoonaa €.  

Voit lukea enemmän kiinteistöstrategiasta vuosille 2022-2026 TÄSTÄ